verwarmd fietspad


verwarmd fietspad 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme; neologisme)

fietspad met daaronder een stelsel van buizen gevuld met water dat een voldoende temperatuur heeft om het pad vrij te houden van ijzel of sneeuw

Algemene voorbeelden


De eerste test met het verwarmde fietspad is geslaagd. [...] In de proefopstelling wordt water van gemiddeld 7 graden door buizen heen gepompt, die als een soort vloerverwarming gladde fietspaden begaanbaar maken. En die bleek op deze sneeuwrijke dag prima te werken. Het fietspad kon met gemak op een temperatuur van drie à vier graden worden gehouden, waardoor het sneeuwvrij bleef.

http://www.tauw.nl/nieuws/artikel/verwarmd-fietspad-doorstaat-sneeuwtest/?cHash=d905c8ff162eb2e83d66dedb86e53e62,

De gemeentes Zutphen en Utrecht gaan aan de slag met een duurzaam verwarmd fietspad om ijzel tegen te gaan. Het systeem werkt op warmte- koudewisseling [...]. In de zomer is het asfalt vaak zo heet dat er niet met blote voeten op gelopen kan worden, terwijl het in de winter spiegelglad kan zijn. Het ontwerp maakt daar handig gebruik van door buizen gevuld met water onder het asfalt te plaatsen. Die buizen slaan warmte op om daar in koude periodes het fietspad begaanbaar mee te maken. De enige energie die daarbij wordt gebruikt komt van waterpompen.

http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/47401/geglij-voorbij-door-duurzaam-verwarmd-fietspad/,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2012